Dagpengeland
Dagpengelands uafhængige facebooksideFacebookRSS

Indlagt på jobsøgningsanstalten - Generelle tips v/Direktøren og Beatriz

En nisse af mos

Et for os kursister helt nyt ansigt møder os fra morgenstunden. Humøret er højt, for det er som altid en udelt fornøjelse at hilse på endnu en energisk og motiverende jobkonsulent. Hun hedder Beatriz. Beatriz med z. »Og hvis I udtaler det "Beatrix", så skal jeg nok komme efter jer«, siger Beatriz og kigger alvorligt på forsamlingen.
 
»Det er nogle skide flotte Jobsole, I har lavet.«
 
Altså, Jobsolene har allerede fået en del positive bemærkninger med på vejen, navnlig fra jobkonsulenterne, men man bliver aldrig rigtig træt af ros. Jeg gør ihvertfald ikke. Så det er med en nu slet skjult spænding, at jeg ser frem til at finde ud af, hvad dagen ellers byder på.
 
Og noget at byde på har dagen så sandelig. Beatriz har nemlig et godt fif til jobsøgningen: Telefonen. Moderne telefoni kan bruges til at komme i kontakt med arbejdsgivere, forklarer Beatriz og henviser til en af Integros internt meget omtalte og velansete konsulenter, Jean Reginald la France:
 
»Har I haft Jean?«
 
Det har vi ikke. Endnu.
 
»Jeg blev oplært af Jean, dengang jeg startede på Integro«, fortæller Beatriz. »Og Jean lærte mig sådan et godt trick til når man søger job. Man ringer simpelthen til arbejdsgiveren.«
 
Men pas på. Vær varsom. Man skal jo ikke bare ringe hovedkulds uden en plan. Og det er her, Jeans tip kommer ind i billedet, uddyber Beatriz. Telefonsamtalen med en forhåbentligt kommende arbejdsgiver bør nemlig inddeles i to trin:
 
»Først ringer I til hovednummeret og så spørger I omstillingsdamen, "hvem er det, der har ansvaret for ansættelse af medarbejdere her?". Og så bliver I stillet videre til ham, der har ansvaret. Og så spørger I så ham: "Har du brug for medarbejdere i den nærmeste fremtid?"«
 
Det er mange informationer og fif at håndtere, sådan lige på én gang. Heldigvis er der tid til fordybelse og Beatriz skriver de to telefonsamtaletrin op på tavlen:
 
Tips til jobsøgning
 
Husk smiley.
 

Kedelig jura

De må meget gerne sidde lidt bedre fast, de telefontrin, så for min egen skyld prøver jeg at løbe dem igennem i hovedet et par gange: 1) Først hovednummeret. Spørg. Viderestilling. 2) Spørg igen. Smiley. Job.
 
Nå, jeg må lige øve igen senere. Bare der nu bliver tid til det.
 
Det gør der, heldigvis, for der er nemlig ikke noget egentligt gennemgående tema for dagen. Fri leg og hvor er det dejligt. Jo, eller der er faktisk én ting, vi bare skal igennem. For udover Beatriz er også Direktøren til stede og han skal fortælle om noget kedeligt noget, fortæller han:
 
»Det er jo sådan, at vi skal fortælle jer noget om lovgivningen«, siger Direktøren og fortsætter:
 
»Vi skal simpelthen gennemgå det. Sådan er det altså bare. Men jeg synes altså det er ret kedeligt, sådan noget. Så skal vi ikke bare få det overstået lidt hurtigt?«
 
Lad os det. Og det gør vi så. Men husk: Selvom lovgivningen er kedelig, så skal man overholde den. Ellers vanker der:
 
Samfundet og lovene
 
Direktøren fortæller og fortæller, men på en dejlig måde - selv med sådan et emne. Og igen er vi heldige. Integro har samlet alle ønskelige informationer på en uforlignelig, let forståelig og velillustreret overhead, som ikke tynger humøret al for meget. Der er derfor ikke grund til at træde mere rundt i det. Især ikke når det er så kedeligt.
 

Situationsfornemmelse og gut-feeling

Selvom der ikke er noget gennemgående tema, så er der et punkt, der fylder lidt mere end andre: Præsentationsrunden.
 
Dagen indledtes nemlig - som mange af de øvrige på kurset - med en præsentationsrunde. Først er det os kursister, der fortæller om os selv. Det er dejligt lige igen at høre, hvem folk er. Og så er det også sådan en god øvelse, siger konsulenterne altid.
 
Dernæst er det jobkonsulenternes tur. De forskellige jobkonsulenter - og her er Beatriz absolut ingen undtagelse - gør alle meget ud af at fortælle lidt om sig selv. Sådan bare lige indledningsvist og kun ganske lidt, uden at gå unødigt i detaljer. Man skal vide, hvor langt man kan gå og hvor man skal stoppe. Det er en kunst - en balancegang - der tager år at mestre. Situationsfornemmelse og gut-feeling er nøgleord her.
 
Vi ved allerede, at Direktøren har tre børn - to piger og en dreng - og at han kører rigtig meget i bil. Det bliver faktisk til rigtig mange kilometer på landevejene. Rigtig mange. Og sammen med en unavngiven konsulent døjer han ofte med kødannelse. Især i myldretiden er det slemt.
 
»Ja, hvem er jeg så«, begynder Beatriz.
 
Salen emmer af ufortyndet forventning.
 
»Jeg kører også meget. Men ikke så meget.«
 
Beatriz er 42 år og uddannet klinikassistent, hvilket hun har været glad for. Rigtig glad.
 
»Men så mødte jeg Jytte fra Integro og så fik jeg et job som jobkonsulent. Og jeg snakkede også med en, der hedder Kim.«
 
Stillingen som jobkonsulent er Beatriz rigtig glad for. Det giver et kick at gøre en forskel:
 
»Jeg synes, det er en super udfordring med jer borgere!«
 
Oprindeligt er Beatriz fra København, men flyttede til Nordjylland da hun mødte sin første kæreste. Det forhold varede i tre år. Så mødte Beatriz manden i sit liv. Han hedder Tonny og de har nu kendt hinanden i 20 år. De er gift og ægteskabet er vældig lykkeligt. Og de bor rigtig dejligt.
 
Tonny er lidt ældre end Beatriz og for et par år siden var han meget tæt på at kunne fejre 25-års jubilæum i den virksomhed, han dengang var ansat i.
 
»Men så lige pluds'li fik Tonny et jobtilbud. Ja, han blev faktisk headhuntet et andet sted fra«, fortæller Beatriz stolt.
 
Beatriz og Tonny var meget i tvivl. Skulle Tonny nu sige ja til det nye job - eller blive og fejre jubilæum i det gamle? Tonny valgte at skifte job.
 
»I dag er han værkfører med 12 mand under sig. Så det' jo meget godt.«
 
Mon ikke! Sådan, Tonny!
 
»Tonny arbejder altså også rigtig meget. Han har f.eks. arbejdet hele weekenden.«
 

Intensivafdelingen i Hjørring

Beatriz og Tonny har ét barn. »Og nu er I nok mange, der undrer jer og tænker, "hvorfor har de kun ét barn?"«, siger Beatriz. Jeg er helt klart en af dem; en af de undrende - mystificeret i øjeblikket. Og hungrende efter forklaringen, som jeg fornemmer heldigvis er på vej.
 
Forklaringen er, at det simpelthen var ret hårdt for Beatriz og Tonny at få det barn. Skæbnen vil nemlig, at der var et problem - "en udfordring", som vi kalder det på Integro - med forplantningsevnen. Beatriz og Tonny havde virkelig længe prøvet at få børn ad naturlig vej, men uden held. Derfor var der ingen anden udvej end en fertilitetsbehandling:
 
»Der gør man det, at man tager 6 æg ud af mit underliv, men kun to af dem er noget. De bliver så befrugtet med Tonnys sæd«, forklarer Beatriz indlevende.
 
»Og så satte man de to befrugtede æg op i mig. Og så er det simpelthen bare at vente på det ene af dem.«
 
Nu kan der imidlertid ske det, at det ene æg sætter sig forkert og skaber en betændelseslignende tilstand. Det skete uheldigvis i Beatriz og Tonnys tilfælde:
 
»Der opstod så en snert af blødning efter den ene æg.«
 
Det må have været hårdt.
 
»Det var hårdt«, siger Beatriz, og underbygger min antagelse.
 
Heldigvis forløb resten af graviditeten godt og de fik Oliver, som de er rigtig glade for. Oliver er i dag 10 år gammel. For fire år siden startede Oliver i børnehave og inden da gik han i en dagpleje, der havde lidt trælse åbningstider. I dag går Oliver i skole i en lille by, hvor han også spiller fodbold - sammen med en del af klassekammeraterne, faktisk. Det er Oliver rigtig glad for. Skolen er ret lille og skal måske lukke. Det bekymrer Beatriz og Tonny en del.
 
Oliver spiller også badminton - både single og double (med en klassekammerat). Det er Oliver også ret glad for. Oliver er faktisk ret god til badminton og Beatriz har en overgang været træner for U10-holdet. Men efter hun er begyndt at arbejde på Integros kontorer i Aalborg og Århus har der desværre ikke været så meget tid til det.
 
»Hov, ja, forresten. Oliver kører også cross!«
 
Selv er Beatriz en aktiv pige. I sin fritid spiller hun fodbold:
 
»Oldgirls. Vi skal faktisk spille på tirsdag. Men jeg har tidligere gået meget op i det. Jeg var på et udvalgt SBU-hold, da jeg var lille!«
 
Ellers bruger Beatriz meget af fritiden på at lave julepynt. Sammen med en veninde, der er sygeplejeske på intensivafdelingen i Hjørring, laver Beatriz forskellige julepyntegenstande: Kurve, nisser, dekorationer og meget mere. Det sælger de to veninder så netop på intensivafdelingen i Hjørring.
 
»Vi betaler ikke moms, men det må I ikke sige til nogen«, siger Beatriz og griner.
 
Særligt én julepynteting, er de to veninder rigtig stolte af. Og det forstår man så ganske udmærket, for der er tale om en nisse af mos:
 
»Vi har simpelthen fundet på at lave en julenisse af mos. Den er rigtig sjov! Og så koster den kun 55,- kroner.«
 
»Det var lidt om mig«, slutter Beatriz.
 

Selvtillidsboost på vers

Vi når desværre ikke mere i dag. Men det er også godt det samme, for jeg kan ikke vente med at komme hjem og øve dette selvtillidsboost af en sang:
 
Du er noget særligt
 
Ja, ja, Integro har måske ikke skrevet den selv. Og ja, der er måske en lille bogstavelig forglemmelse i navnet på sangskriveren. Men de har helt selv fundet på en titel.
 
Og den er god.
 
 
 
« Forrige
»Kender I en virksomhed, hvor man er Des? Mærsk.«

Næste »
»Aldrig, aldrig sig du ikke længere spiller badminton«


 
 
 
Tilbage
 
 
 

Tilbage

Tilbage

Reaktioner

Dagpengeland udkommer på Gyldendal den 29. marts

Meget mere end bloggen. Dagpengeland i bogform.
»Læs mere
»Køb bogen her