Dagpengeland
Dagpengelands uafhængige facebooksideFacebookRSS

Indlagt på jobsøgningsanstalten - Personlighedstest v/Jytte - DEL 2

Slider i OFUSSEN?

»Lau, lad os tage dig som eksempel. Hvad er det nu, du er uddannet?«, spørger Jytte - så friskt som det nu lader sig gøre - efter pausen.
 
»Cand.scient.adm.«
 
»Spændende! Hvad er det?«
 
»Uddannelsen kaldes også Politik & Administration. Det er sådan en...«
 
»Spændende!«
 
»... Det er sådan en statskundskabsagtig uddannelse.«
 
»Spændende!«
 
Jyttes umiddelbare begejstring er smittende. Og jeg fornemmer at endnu et umiddelbart begejstret spørgsmål er på trapperne:
 
»Hvad kan man så arbejde med?«
 
»Man kan f.eks. blive ansat i et ministerium.«
 
»Spændende! Ministerium, siger du. Ministerium, alliiigevæller. Altså, nu tænker jeg bare højt, ikk'? Sådan lige for at give dig nogle input, ikk'? Mi-næ-ste-ri-um, bum bum. Hvor kunne du så også få job, tænker jeg bare... KOMMUNEN! Har de ikke også sådan nogen som dig hos kommunen?«
 
»Jo, det er da egentlig rigtigt.«
 
»Jamen, hvad så med at søge der?«
 
»Jo, men altså, det har ...«
 
»Ja, der kan du selv se! Så har du lige pludselig endnu flere steder, du kan søge. Kan I se det, allesammen? Altså, det hjælper lige at få nogle friske øjne på engang imellem, ikk'? Det er det, vi kan. Altså, jeg er ræddi' god til sådan noget - til at se muligheder hele tiden. Til at se ting, I måske ikke lige selv har tænkt på.«
 

»Man kan se alt - selvtillid, selvværd, opvækst, forældre. Alt!«

Efter yderligere et par fremadrettede jobsøgningsinput, vender vi os nu mod Integros egen personlighedstest.
 
Jeg kan faktisk ikke huske, hvornår jeg sidst har glædet mig så meget til en personlighedstest. Og forventningerne er absolut ikke blevet mindre efter vi en af kursets første dage gennemførte en udenbys indkøbt personligheds- »eller/stråstreg« - som Jytte, ledsaget af håndtegn, vil sige det - jobønskeafklaringstest.
 
Bemeldte test opererede med fem grader af smileys, og afslørede - efter spørgsmål som »går du op i jordens opbygning?« (til hvilket jeg måtte krybe til korset og erkende min fascination = overglad smiley) og »sætter du pris på organisation?« (semiglad smiley) - at jeg passer perfekt som botaniker eller flyveleder. Nu ved jeg godt, at man ikke skal være kræsen - særligt ikke i disse tider - men jeg tillader mig nu alligevel at håbe på en eventuel kombistilling.
 
Som vi lærte inden pausen, findes der fire personlighedstyper - Igangsættende, Støttende, Styrende og Analyserende.
 
Derfor hedder Integros egen personlighedstest OFUS-testen. OFUSSEN ses her i fuldt firspring:
 
OFUS
 
Jytte er en af få certificerede OFUS-testere. Og det er ikke noget, man kommer sovende til - det skal jeg da lige love for. Der er, som jeg har forstået det, tale om én af Integros allerfornemste certifikater.
 
»Man må gerne stille spørgsmål, hvis man gør det positivt og på en ordentlig måde«, siger Jytte, der selv er Udvikler i OFUS-testen - »det er de fleste af vores konsulenter« - og fortsætter:
 
»Man kan se alt i de her analyser. Alt! Selvtillid, selvværd, opvækst, forældre. Alt!«, fortæller Jytte og minder os endnu engang om, at den her test går tæt på. Rigtig tæt. Og at det godt kan blive lidt ubehageligt.
 
»Jeg har lavet det her i mange år og jeg kan med det samme sige, hvem der er hvem. Det er så tydeligt, når man har det der indblik. Så tydeligt.«, siger Jytte og går ned til en af kursusdeltagerne.
 
»Du kan godt lide, at andre mennesker har det godt, ikk'?«, spørger Jytte hende.
 
»Jo.«
 
»Du er Fredsmægler i OFUS-testen! Det er så tydeligt! Så tyd'li! Jeg så det med det samme, det kan jeg godt sige dig. Du hentede kaffe i morges, ikk'? Lagde I andre mærke til det? Nej, men det gjorde jeg. Du hentede en hel kande kaffe og det er så typisk sådan nogle som dig, ikk'? Der skal hygges, ikk'? Sådan rigtig hygges! Ikk'? Vi skal bare have det godt, allesammen. Og det tænker du på, er det ikk' ræddi'? Det er så tydeligt. Så tyd'li«, siger Jytte.
 
Noget af det, fredsmæglere besidder, er situationsfornemmelse. Og det er godt nyt for jobsøgende fredsmæglere:
 
»Det er yderst vigtigt at man har en god situationsfornemmelse. Det er noget af det, der bliver kigget ekstremt meget på i øjeblikket, det er om man har en god situationsfornemmelse«, oplyser Jytte og smider en slide med fredsmægleres helt særlige kendetegn på overheaden:
 
Fredsmægler
 

Handel og søfart

Det er tydeligt at Jytte - som den menneskekender hun er - kan indplacere ikke bare "non prestige orienterede", økologibevidste fredsmæglere, der er specielt dygtige inden for noget med mennesker, men os alle i OFUS-testen allerede inden, vi foretager selve testdelen af testen. Der er tale om et personlighedsrøntgensyn af rang.
 
»Du er praktisk anlagt, ikk', Casper?«, spørger Jytte min medkursist og sidemand. Og fortsætter så selv:
 
»Det er så tydeligt! SÅ TYDELIGT! Jeg kunne se det med det samme! Du kan ikke sidde stille, vel? Det skal bare ske noget. Hele tiden! Sådan noget med at sidde ned og lave skolearbejde, det ikke lige noget for dig. Sådan noget matematik og regning, det har du slet ikke tålmodighed til, vel? Aaaamen, er det ikk' ræddi, Casper?!«, siger Jytte til min sidemand, der tydeligvis er lamslået over i den grad at blive gennemskuet.
 
»Du skal ud og røre ved ting og bruge dine hænder, ikk', Casper? Ud og have fat i noget, ikk'?. Altså, hvis jeg skulle sige noget, som jeg kan mærke slet ikke er dig - noget du slet, slet ikke skal - så er det sådan noget med økonomi, ikk'? Og regnskab, ikk'? Alle de tal, ikk'? Aaaaamen, I andre kan også godt se det, ikk'? Det kan du simpelthen ikke, vel Casper?«
 
»Jeg er finansøkonom.«
 
»Okay? Spændende!«, siger Jytte begejstret. »Spændende. Men det er måske ikke noget, du kommer så let til? Altså du kæmper noget med det? Det falder dig ikke naturligt. Er det ikk' ræddi'?«
 
»Njaa. Jeg synes nu faktisk det går ok. I mit sidste job sad jeg i en økonomi- og regnskabsstilling«, svarer Casper, der i OFUS-testen viser sig at være Slider - en personlighed med følgende specifikke egenskaber:
 
Slideren
 
Råstyrke, handel og søfart er bare lige-på-kornet-slideragtigt. De er energiske, men på den anden side går de også frisk til nye opgaver. Og så kan de bedst lide at arbejde alene, men samtidig også i grupper - hvis der er enighed om målet. Hvilket leder mig hen til, at de sætter høje mål, men sjældent arbejder målrettet, men samtidig er de ret resultatorienterede. Og de hjælper gerne, hvor der er brug for det. De handler mere end de overvejer - og bevarer det store overblik. Typisk bedrevidende, fingernemme, kvalitetskompromitterende slidere!
 

Præcis som Poul Erik Skammelsen

Vi går nu igang med selve testen. Den foregår ved at Jytte læser i alt 60 spørgsmål op på klassen, hvorefter vi kursister noterer vores svar - i form af et tal - i OFUS-skemaet: På en skala fra 1-9, hvor meget går man - JEG - eksempelvis op i, hvordan andre har det? Hvor meget går jeg op i orden? Hvordan er det med nye idéer og sådan noget?
 
Desværre får vi ikke mulighed for at se selve OFUS-spørgsmålene på skrift. Men svar-tallene noteres i fire kolonner i skemaet og ud kommer en score for hver af de fire kolonner, der repræsenterer henholdsvis Organisator, Fredsmægler, Udvikler og Slider. Det man scorer mest i, er man - JEG, undskyld.
 
Med en score på 80 i pågældende kategori er jeg ikke Fredsmægler. Til gengæld scorer jeg 97 i Udvikler:
 
Udvikleren
 
Udviklere tænker i store perspektiver. Men samtidig tænker de også i store linjer. Til gengæld køber de ofte før prisen er kendt. Det er fordi de godt kan lide, at det er dyrt. Og så kommer de hurtigt i kontakt med nye mennesker. Det har jeg altid gerne villet.
 
Entusiastisk, prestigeorienteret og nysgerrig er derfor underdrivelser i mit tilfælde. Især nu, hvor jeg kan se muligheder inden for helt nye jobområder.
 
Imidlertid er Organisator - med en score på 94 - en tæt runner-up i mit tilfælde. Og det gør absolut ikke Udvikler-entusiasmen mindre, for med Organisator-mærket ser jeg ud til at være særligt dygtig til at anvende mine som følge af kurset forbedrede EDB-kundskaber:
 
Organisatoren
 
En Organisator er »god til at organisere«. Ikke bare det, Organisatorer er velsoignerede, de kan lide symmetri og går i matchende tøj. De holder sig til fatcs. De læser det med småt. De læser varedeklarationer. Og de nærlæser varedeklarationer. Og ikke bare overholder de regler og aftaler - de holder, hvad de lover. Til gengæld kan de have en tendens til at stille spørgsmål for at vide mere.
 
At jeg scorer så tæt i to OFUS-kategorier overrasker ikke bare mig, men også Jytte. Normalt er man nemlig mere entydigt én slags personlighed:
 
»Det er virkelig spændende, Lau. Virkelig spændende. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg har set det før«, siger Jytte.
 
»Det var derfor, jeg ikke analyserede Lau inden testen. Kan I godt se det? Altså, jeg kunne simpelthen ikke helt mærke, hvad Lau er. Ikk'? Men det er altså bare helt fantastisk! Synes du ikke også selv det, Lau? Du kan simpelthen to ting lige pludselig. Synes I andre ikke, det er fantastisk, alliiigevæller? Hvis Lau er sammen med sådan en udvikler som mig, så træder Lau bare automatisk i det der organisator-mode. Og hvis han er sammen med organisatortyper - som nu for eksempel vores sekretærer - så bliver Lau lige pludselig udvikler!«, siger Jytte med smittende begejstring og spørger:
 
»Hvad er dit drømmejob?«
 
»Studievært på Deadline.«
 
»Gud-da-jøsses, ja! Studievært, ja lige præcis! Det er typisk sådan nogen som dig. Det er derfor! Du er meget, rigtig meget, sådan seriøs og troværdig, ikk'? Du er præcis som ham der... hvad er det nu, han hedder... ham fra det der... Poul Erik Skammelsen! Kan I ikke se det?«
 
Lige da jeg skal til at udtrykke min begejstring for Poul Erik Skammelsens dækning af Seest-katastrofen, afbryder en anden kursist og spørger, hvad vi så kan bruge OFUS-testen til, sådan rent praktisk.
 
»Ja, det kan I så skrive på jeres jobansøgning eller dataliste.«
 
»Altså at man er slider i OFUSSEN?«
 
»Ja.«
 
 
 
« Forrige
»Tror I de sultne mennesker i Afrika tænker på selvrealisering? Nej.«

Næste »
Her går det godt - send mere gul sprittusch


 
 
 
Tilbage
 
 
 

Tilbage

Tilbage

Reaktioner

Dagpengeland udkommer på Gyldendal den 29. marts

Meget mere end bloggen. Dagpengeland i bogform.
»Læs mere
»Køb bogen her